• ubój na użytek własny

    Powiatowy Inspektorat Weterynarii

    w Grodzisku Wlkp. ul. Rakoniewicka 42a,

    62-065 Grodzisk Wlkp.

     

    WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY

     

    Powiatowy Lekarz Weterynarii w Grodzisku Wlkp. informuje, że w związku ze zmianą ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 1753 z późn. zm.). oraz obowiązywaniem Rozporządzenia MRiRW z dnia 21 października 2010 r. z późniejszymi zmianami w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U.2021.2059 t.j.) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie gospodarstwa na użytek własny.

     

    Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa bydła do dwunastego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu, zajęczaków oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych w celu produkcji mięsa na użytek własny.

     

    1. Zamiar ubicia cielęcia do 12 m-ca życia, owcy i kozy właściciel zwierzęcia musi zgłosić pisemnie powiatowemu lekarzowi weterynarii na 48 godzin przed ubojem na adres: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Grodzisku Wlkp., ul. Rakoniewicka 42a, 62-065 Grodzisk Wlkp. lub e-mailowo: grodzisk.piw@wp.pl na wzorze załącznika Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju bydła do dwunastego miesiąca życia urodzonego w państwach lub ich regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania BSE, owiec lub kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec lub kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny”.

     

    1. Zamiar ubicia świni należy zgłosić pisemnie powiatowemu lekarzowi weterynarii na 48 godzin przed ubojem na adres: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Grodzisku Wlkp., ul. Rakoniewicka 42a, 62-065 Grodzisk Wlkp. lub e-mailowo: grodzisk.piw@wp.pl na wzorze załącznika Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny”.

     

    1. W celu produkcji mięsa dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa zwierząt zdrowych, które uległy wypadkowi, w wyniku którego jest konieczny jak najszybszy ubój tych zwierząt ze względu na ich dobrostan. Posiadacz zwierząt informuje niezwłocznie powiatowego lekarza weterynarii o jego przeprowadzeniu – nie później niż po upływie 48 godzin od przeprowadzenia tego uboju.

     

    Ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny charakteryzuje się tym, że mięso pozyskane od zwierząt w wyniku takiego uboju, może być wykorzystane wyłącznie na użytek własny, tj. nie może podlegać sprzedaży.

     

    WYMAGANIA DOTYCZĄCE ZWIERZĄT, Z KTÓRYCH POZYSKUJE SIĘ MIĘSO:

    • muszą być zdrowe,
    • muszą zostać poddane ubojowi po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego, jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami.

     

    Jednocześnie przypominam o pozostałych warunkach uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie:

    • uboju może dokonać przyuczony ubojowiec, po pozbawieniu zwierzęcia świadomości;
    • zabrania się uśmiercania zwierząt z udziałem dzieci lub w ich obecności;
    • fakt uboju w gospodarstwie należy zgłosić w Biurze Powiatowym ARiMR w Grodzisku Wlkp., zwrócić paszport w przypadku cielęcia, oraz zniszczyć kolczyki ubitych zwierząt we własnym zakresie;
    • na posiadaczu zwierzęcia, który dokonał uboju w gospodarstwie ciąży obowiązek zagospodarowania na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.

    Zagospodarowanie polega na zgłoszeniu i odbiorze za pokwitowaniem przez zakład utylizacyjny (SRM) jako materiał kategorii 1:

     

    Bydło do 12 m-ca życia nie zawiera żadnego materiału SRM.

     

    Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w odniesieniu do owiec i kóz:

    • czaszka zawierająca mózg i oczy oraz rdzeń kręgowy zwierząt w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła.

     

    Przykładowe podmioty uprawnione do odbioru ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (SRM) na terenie województwa wielkopolskiego:

    1. PROMAROL-PLUS SP. Z O.O

    Ciepielówek 2, 67-410 Ciepielówek

    1. ZAKŁAD ROLNICZO-PRZEMYSŁOWY „FARMUTIL HS” SPÓŁKA AKCYJNA Śmiłowo, ul. Przemysłowa 4, 64-810 Śmiłowo
    2. SARIA Polska Sp. z o.o.

    Odział Stare Tarnowo Stare

    Tarnowo 8, 64-020 Stare Tarnowo

     

    Z cytowanych powyżej aktów prawnych bezwzględnie wynika nakaz badania na włośnie mięsa świń i nutrii poddanych ubojowi na terenie gospodarstwa oraz mięsa dzików odstrzelonych z przeznaczeniem na użytek własny. Badanie mięsa na obecność włośni jest bezpłatne, przy czym właściciel ponosi koszt przeprowadzenia całego badania poubojowego (badanie tuszy.) Potwierdzeniem wykonania badania jest zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu mięsa.

     

    Lekarze weterynarii uprawnieni do badania mięsa świń i dzików na terenie powiatu:

    1. Winiarczyk Władysław, ul. Krystyny 1, 62-067 Rakoniewice 604500399
    2. Matysiak Krzysztof-Walczak Adam, ul. Łąkowa 2B/1, 64-050 Wielichowo 667146560
    3. Odważny Łukasz ul. Michała Drzymały 1, 62-066 Granowo 501144262
    4. Klimas Jan Laboratorium Wytrawiania Mięsa w Grodzisku Wlkp.
    5. Rakoniewicka 42a, 62-065 Grodzisk Wlkp. 663970201
    6. Bugaj Roman Laboratorium Wytrawiania Mięsa w Grodzisku Wlkp.
    7. Rakoniewicka 42a, 62-065 Grodzisk Wlkp. 505017400

     

    Osoby dokonujące uboju świń na użytek własny na terenie powiatu grodziskiego:

    1. Zbigniew Wojciechowski
    2. Robert Wojciechowski
    3. Tomasz Kortus
    4. Krzysztof Sobański
    5. Radosław Chojnacki
    6. Wiesław Banach