• Gminy Rakoniewice i Wielichowo – strefa zółta ochronna ASF

    Lista preparatów do dezynfekcji rąk

    Zał. 4. Lista preparatów do dezynfekcji rąk dopuszczonych do obrotu na terenie Polski:

    1. COMP SEPTO
    2. MD-1
    3. Soft Care Med.
    4. Plum Disinfector
    5. P3Manodes
    6. Combi Des 70%
    7. Impuls 10 SD
    8. Vispol HD-2
    9. Manuspray Gel
    10. Manuspray
    11. Anios CDN
    12. Septoderm żel
    13. Hand Sanitizer
    14. Biosol RP
    15. Hand Desinfeksjon
    16. Milton Antibacterial Gel
    17. Fink Antisept HG
    18. Quatersam
    19. Skin Sept
    20. Etaproben
    21. DISO
    22. Inol
    23. Izosol
    24. Etoproben żel
    25. Arvoderm
    26. Line Antybakteria 96
    27. Salisept
    28. Sterisol Ethanol
    29. Desitola 2
    30. DE-ZAL
    31. Hande Des Fluid
    32. SEPT NF
    33. Sanat
    34. Radisol SR
    35. Soft Care plus pure
    36. Sterillhand
    37. Sanat Plus
    38. Radisol
    39. Strovels
    40. DDR
    41. Soft care Alcoplus
    42. DR MANUDERM
    43. HANDSAN
    44. Frezja 2000
    45. Soft Hygienic Skin
    46. DR MANUSTERIL
    47. Plurasept DK
    48. Skinman Complete
    49. PLURASEPT HD
    50. MICROSHIELD DODEMAN EXTRA Alkoholowy preparat do dezynfekcji rąk
    51. „MICROSHIELD DODEMAN GEL Alkoholowy preparat do dezynfekcji rąk,
    52. MICROSHIELD LANOSOAP DES Antybakteryjne łagodne mydło w płynie
    53. MICROSHIELD DODEMAN Alkoholowy preparat do dezynfekcji ra
    54. APESIN SENSITIVE
    55. Atoxyn
    56. Apesin HD
    57. VIRUSAN
    58. Dettol Antybakteryjny żel do rąk:
    59. DR-20 – preparat dezynfekujący
    60. BIOSOL RP 1
    61. PC 103
    62. Aseptoman
    63. MYDŁO W PŁYNIE ANTYBAKTERYJNE TESS
    64. DEPTIDINE
    65. Preseptol DR
    66. PURELL Hygienic Hand Rub
    67. APESIN Handaktiv
    68. Antybakteryjny żel do rąk – GEL ANTIBACTERIEN
    69. InstantFOAM
    70. BACTIMAINS GEL
    71. PURELL Hand Sanitising Gel-VF481
    72. desderman® pure
    73. Preparat do higienicznej dezynfekcji rąk „JAX”
    74. Ex – Bacteria
    75. PROSAVON Disinfecting Gel
    76. SPIRIGEL COMPLETE
    77. Antiseptus – Płyn do higienicznej dezynfekcji rąk
    78. ANIOSGEL 85 NPC
    79. Manusept ® basic
    80. ACTIGEL
    81. BIOSEPTOL
    82. G 596 BUDENAT mano
    83. Sterillium® med.
    84. CHEMISEPT
    85. BIOSEPTOL 80
    86. Guardi antybakteryjny żel do mycia rąk
    87. Soft Care Sensisept H34
    88. Tork Alcohol Gel Hand Sanitiser
    89. Decosept®
    90. Soft Care Des E
    91. Healthy Skin Gel
    92. desderman® pure gel
    93. LLVM 400
    94. PURE HAND EL 85
    95. KLEENEX® Piankowy bezalkoholowy środek dezynfekujący do rąk
    96. DEPTIDINE GEL
    97. ASEPTIL LOTION
    98. PROSEPT® Med.
    99. P3-manodes LI
    100. SEPTIGEL +
    101. GASTRO-SEPT HAND VC 615
    102. Epicare DES
    103. KenoTMsept G
    104. Skinman Soft Protect
    105. KenoTMsept L
    106. Aseptoman Gel
    107. Dermicosept Skin
    108. Aseptoman Viral
    109. Softa-Man ViscoRub
    110. Velodes
    111. SKINMAN SENSITIVE
    112. PrimaDent Gel
    113. PrimaDent Skin
    114. MERIDA ANTISEPT M 615 mydło dezynfekujące w płynie
    115. HYSEPTA ALCODERM
    116. CITROCLOREX 2%
    117. Actoderm
    118. GHA 400
    119. MANEX AUTOSECHANT
    120. MANUSAN
    121. MANORAPID® SYNERGY
    122. LERASEPT® HD
    123. Antibac; płyn do chirurgicznej dezynfekcji rąk 80% z chlorheksydyną
    124. Antibac; Żel do higienicznej dezynfekcji rąk 75%
    125. Antibac Płyn do dezynfekcji rąk
    126. REMIX – DEZ
    127. Velodes Soft
    128. Septa SineCID 1
    129. DISINFECTANT GEL
    130. Chemisept Vir+
    131. EPICARE 5C
    132. PUREHAND EL 85C
    133. ETAPROBEN – E
    134. HANDSTERIL
    135. Deb InstantFOAM Complete
    136. ALSOFT VB
    137. MEDISEPT Spray do dezynfekcji rąk
    138. desmanol® pure
    139. Tork Alcohol Liquid Hand Sanitizer
    140. Soft Care Des E Spray
    141. PURELL® Advanced Hygienic Hand Sanitising Foam
    142. SANYTOL DEZYNFEKUJE żel do rąk
    143. GOJO® MILD ANTIMICROBIAL FOAM HANDWASH
    144. Skinsan® Scrub N
    145. CWS Paradise Disinfection Gel
    146. triformin® safeDIS
    147. AHD 1000
    148. NEOSEPT
    149. desmanol® classic
    150. AND GO. Best Antibact
    151. SANYTOL DEZYNFEKUJE DO RĄK

    Lista środków do pobrania w pliku <tutaj>

    Objawy ASF i zgłoszenie podejrzenia

    Jak rozpoznać afrykański pomór świń?

    Objawy afrykańskiego pomoru świń mogą być niespecyficzne, podobne do innych chorób lub zatruć, mogą być różne w różnych stadach. Następujące objawy zawsze powinny zaniepokoić hodowcę:

    • nagłe padnięcia świń – ASF w stadzie świń może niekiedy objawić się jedynie nagłymi padnięciami, bez innych objawów towarzyszących;
    • wzrost wewnętrznej ciepłoty ciała (do 40,5-42°C), któremu mogą nie towarzyszyć inne symptomy (gorączkujące świnie mają czasem zachowany apetyt, poruszają się na ogół normalnie);
    • inne objawy kliniczne, które mogą dołączyć do gorączki:
    • sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała,
    • drobne, lecz liczne wybroczyny w skórze,
    • zaczerwienienie skóry widoczne zawłaszcza na końcach uszu, ogona i kończynach,
    • duszność,
    • pienisty wypływ z nosa,
    • wypływ z worka spojówkowego,
    • biegunka – często z domieszką krwi,
    • wymioty,
    • niedowład zadu,
    • objawy nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów kloniczno-tonicznych,
    • ronienia u prośnych macior;
    • niekiedy gorączce mogą towarzyszyć posmutnienie, utrata apetytu, szybkie i trudne oddychanie oraz zaleganie wydaliny z nosa i oczu, wymioty, zaparcia, krwista biegunka, przed śmiercią może nastąpić śpiączka, która pojawia się jeden do siedmiu dni po wystąpieniu pierwszych objawów klinicznych.

    Podejrzewasz wystąpienie afrykańskiego pomoru świń?

    Świnie zakażone wirusem afrykańskiego pomoru świń często wykazują objawy chorobowe podobne do objawów innych chorób (gorączka, wybroczyny, apatia, poronienia, padnięcia bez innych wyraźnych objawów) – dlatego w przypadku najmniejszego podejrzenia lub nawet domniemania możliwości wystąpienia ASF w stadzie, przede wszystkim na obszarach na których choroba występuje lub w sąsiedztwie tych obszarów, należy zgłosić podejrzenie ASF do  powiatowego lekarza weterynarii celem umożliwienia pobrania próbek w kierunku wykluczenia ASF. Zgłoszenie należy przekazać bezpośrednio albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego (wójta, burmistrza).

    W przypadku stwierdzenia padnięć trzody chlewnej w gospodarstwie, właściciele zwierząt powinni natychmiast poinformować o tym fakcie  powiatowego lekarza weterynarii.

    Co zrobić z padłymi sztukami?

    W obszarze ochronnym należy do powiatowego lekarza weterynarii lub urzędowego lekarza weterynarii zgłosić informację o padłej sztuce świni w gospodarstwie.

    Padłej trzody chlewnej bezwzględnie nie należy zakopywać – działanie takie jest surowo zakazane przepisami prawa (za złamanie zakazu grożą sankcje karne o znacznej wysokości). Padnięcia świń mogą być pierwszym objawem wystąpienia ASF w gospodarstwie – tylko szybkie zgłoszenie padnięć w celu wykluczenia ASF przez powiatowego lekarza weterynarii zapewnia szybką likwidację choroby.

    Wykaz zakładów utylizacyjnych prowadzących działalność w zakresie unieszkodliwiania padłych zwierząt (w tym dane kontaktowe tych przedsiębiorstw) dostępne są na stronie ARiMR.

    Wykaz podmiotów sektora utylizacyjnego, wskazanych do odbioru, transportu i przetwarzania/spalania padłych dzików i padłej trzody chlewnej  pochodzącej z gospodarstw zlokalizowanych w obszarach zagrożenia ASF.

    Zgłosiłeś podejrzenie afrykańskiego pomoru – co dalej?

    Po dokonaniu zgłoszenia – do czasu przybycia urzędowego lekarza weterynarii – posiadacz zwierząt zobowiązany jest do:

    • izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam zwierząt;
    • wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych;
    • nie wywożenia z gospodarstwa materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków);
    • uniemożliwienia osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.

    Najważniejsze ograniczenia  w związku z występowaniem w Polsce ASF

    W związku z występowaniem ASF w Polsce na terytorium kraju zostały wyznaczone obszary objęte różnymi restrykcjami. W obszarach tych obowiązują ograniczenia w możliwości przemieszczania przede wszystkim świń, jak również mięsa wieprzowego i innych produktów pozyskanych od świń; ponadto, restrykcje dotyczą również dzików i ich mięsa.

    Restrykcje w przemieszczaniu świń:

    Strefa żółta (obszar ochronny)

    W obrębie strefy żółtej oraz poza ten obszar w granicach Polski – przesyłka świń do innych gospodarstw albo do rzeźni musi być zaopatrzona w świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii (nie wcześniej niż 24 godziny przed wysyłką). Świadectwo jest ważne 48 godzin.

    Ze strefy żółtej poza granice Polski – dodatkowe wymagania weterynaryjne dla przemieszczanych świń:

    • przebywały w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni bezpośrednio poprzedzających ich przemieszczenie lub od dnia urodzenia, a w okresie co najmniej 30 dni bezpośrednio poprzedzających to przemieszczenie żadna świnia nie została wprowadzona do tego gospodarstwa z obszarów wymienionych w części II, III i IV załącznika do decyzji Komisji 2014/709/UE oraz
    • pochodzą z gospodarstwa, w którym:
    • świnie są utrzymywane w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane wyłącznie świnie, mających oddzielne wejścia oraz nieposiadających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
    • materiał wykorzystywany jako ściółka w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, jest zabezpieczony przed dostępem dzików,
    • czynności związane z obsługą świń są wykonywane przez osoby nieuczestniczące w polowaniach na zwierzęta łowne lub odłowach takich zwierząt, chyba że od zakończenia takiego polowania lub odłowu minęły 72 godziny,
    • świnie chore są utrzymywane w sposób wykluczający kontakt ze świniami zdrowymi,
    • od co najmniej dwóch pierwszych padłych świń w wieku powyżej 60. dnia życia w każdej jednostce produkcyjnej wchodzącej w skład tego gospodarstwa i w każdym tygodniu pobrano próbki do badań laboratoryjnych w kierunku identyfikacji patogenu wywołującego afrykański pomór świń, zgodnie z procedurami i kryteriami pobierania próbek określonymi w rozdziale V instrukcji diagnostycznej;
    • w okresie 7 dni przed dniem przemieszczenia zostały poddane badaniu laboratoryjnemu w kierunku identyfikacji patogenu wywołującego afrykański pomór świń zgodnie z instrukcją diagnostyczną i uzyskano ujemny wynik tego badania oraz nie wcześniej niż 24 godziny przed przemieszczeniem zostały poddane badaniu klinicznemu w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego pomoru świń przez urzędowego lekarza weterynarii lub,
    • pochodzą z gospodarstwa, które co najmniej 2 razy w roku bezpośrednio poprzedzającym przemieszczenie świń było poddane, w odstępie co najmniej 4 miesięcy, kontroli przeprowadzonej przez urzędowego lekarza weterynarii zgodnie z wytycznymi i procedurami określonymi w rozdziale IV instrukcji diagnostycznej i kontrola ta:
    • obejmowała badanie kliniczne świń i pobranie próbek od świń zgodnie z procedurami kontroli i pobierania próbek określonymi w części A rozdziału IV instrukcji diagnostycznej,
    • potwierdziła prawidłowe stosowanie środków określonych w § 1 ust. 1 pkt 1, 3-6, § 2 ust. 1 oraz § 18 ust. 2. Rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń

    Wywóz świń z obszaru ochronnego do innego państwa Unii Europejskiej musi również uwzględniać wymagania dotyczące choroby Aujeszky’ego.

    Bioasekuracja w strefie żółtej (obszar ochronny)

    Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń

    nakazuje się w obszarze ochronnym:

    1) utrzymywanie świń w gospodarstwie:

    1. a) w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi,
    2. b) w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;

    2) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;

    3)karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych;

    4)  wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:

    1. a) wejściami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
    2. b) wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość – nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego lub wyjeżdżającego z tego gospodarstwa

    a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;

    4a) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;

    5) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;

    6) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń;

    7) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności;

    8)prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.), zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego”, wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;

    9) uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;

    10) wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni.

    1a.  Przepisu ust. 1 pkt 1 lit. b nie stosuje się w przypadku świń utrzymywanych w gospodarstwie w systemie otwartym.

    1b.  Przepisu ust. 1 pkt 4 lit. b nie stosuje się, jeżeli przed wjazdami do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa znajdują się niecki dezynfekcyjne utrzymywane w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego lub są stosowane urządzenia zapewniające skuteczną dezynfekcję.

    1c.  8  (uchylony).

    1d.  W gospodarstwach położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zakazuje się:

    1) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;

    2) wykorzystywania w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;

    3) (uchylony).

    Na obszarze ochronnym powiatowy lekarz weterynarii przeprowadza w gospodarstwach utrzymujących świnie, dwa razy w roku w kontrole czy są spełnione powyższe zasady.

    Ubój na użytek własny

    W gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym zakazuje się prowadzenia uboju świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w tym gospodarstwie.

    Ubój na użytek własny może być przeprowadzony pod warunkiem, że:

    świnie były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a ponadto gdy:

    1) zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń przeprowadzonemu w sposób określony w części A rozdział IV sekcja IV załącznika I do rozporządzenia nr 854/2004;

    2) mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu.

    Próbki do badania laboratoryjnego w kierunku ASF pobiera się przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń albo badania poubojowego mięsa z tych świń – w przypadku gdy istnieje podejrzenie wystąpienia ASF.

    Badanie przedubojowe oraz poubojowe przeprowadza urzędowy lekarz weterynarii.

    Ponad to cały czas obowiązują zasady:

    Obowiązek poinformowania PLW o zamiarze dokonania uboju świń na użytek własny na co najmniej 24 godziny przed dokonaniem takiego uboju (niezgłoszenie zagrożone jest karą pieniężną w wysokości od 100 do 2000 PLN)

    Informacja powinna zawierać:

    • Dane posiadacza świń lub podmiotu prowadzącego gospodarstwo, w którym będzie dokonywany ubój (imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres);
    • Gatunek zwierząt (świnie) i ich liczbę (liczba świń);
    • Numery identyfikacyjne zwierzęcia/ąt (świń);
    • Miejsce i termin uboju;
    • Imię i nazwisko osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju;
    • Inne dane – numer telefonu (kontakt z informującym);
    • Jeżeli gospodarstwo położone jest w obszarze podlegającym nakazom, zakazom i ograniczeniom – oświadczenie, że świnie przebywały w gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem;

    Categories: Aktualności, ASF

    Comments are currently closed.